V BOŽIČKOVI TOVARNI DARIL USPEŠNO OBDARILI KAR 1120 OTROK

V BOŽIČKOVI TOVARNI DARIL USPEŠNO OBDARILI KAR 1120 OTROK

V Humanitarnem društvu Enostavno pomagam smo že šesto leto zapored izvedli svoj največji projekt Božičkova tovarna daril, in sicer letos prvič na spletu. S pomočjo številnih donatorjev, tako posameznikov kot različnih društev in podjetij, nam je uspelo obdariti kar 1120 otrok iz socialno šibkejših družin iz širše celjske regije.

Mineva šest let, odkar smo v Humanitarnem društvu Enostavno pomagam zaznali, da je v širši celjski regiji vsako leto vse več staršev, ki svojemu otroku ne morejo postaviti darila pod božično smrečico. Zaradi situacije s pojavom koronavirusa v naši državi pa so se socialne stiske družin na žalost še povečale. Zato smo se odločili, da bomo tudi letos uresničili božično poslanstvo in poskrbeli, da bo čim več teh otrok doživelo božično veselje in prejelo darilo pod božično smrečico. Letos se je projekt zaradi epidemiološke situacije prvič preselil na splet na  www.bozickovatovarna.si in doživel neverjeten uspeh. V 14-ih dnevih jim je uspelo, da so vsi otroci dobili svojega Božičkovega pomočnika. Na tem mestu velja omeniti tudi večjo donacijo za 250 daril od podjetja HRC informacijski inženiring. Tako smo kot edini v državi že šesto leto zapored pripravili Božičkovo tovarno daril, katere posebnost je, da dostavimo darila otrokom na dom.

Obdarovanje je letos potekalo tako, da je donator na spletni strani izbral poštni predal otroka, otrokov spol in starost ter mu namenil želeno donacijo (v vrednosti 20, 30 ali 40 eur). Prostovoljci so nato za vsakega otroka pripravili darilo primerno njegovi starosti in v vrednosti prejete donacije. Darilo je vsebovalo 5 stvari: igračo ali družabno igro, nekaj sladkega, šolske potrebščine ali material za ustvarjanje, izdelek za osebno higieno in knjigo slovenskega avtorja. Ko so bila vsa darila pripravljena, smo jih škratje prostovoljci dostavili otrokom na dom, da jih bodo lahko pričakala pod praznično okrašeno smrečico.

V projektu je sodelovalo več kot 43 vrtcev in osnovnih šol iz kar 49-ih krajev širše celjske regije, ki so predlagali za obdaritev 1120 otrok. Spletna Božičkova tovarna daril je obratovala na spletu od 29. novembra do 13. decembra. Skupaj je 12 prostovoljcev opravilo kar 900 ur. Ob koncu zbiranja donacij smo prostovoljci sestavili darila primerna otrokovi starosti in višini donacije, ki so jo prejeli. Sledilo je še končno in najlepše dejanje, ko smo škratje prostovoljci skupaj s 15-imi poklicnimi in prostovoljnimi gasilci ter policisti iz celjske regije osebno dostavili darila na 519 naslovov in tako skupaj prevozili kar 1780 kilometrov.

»Izjemno sem srečen in ponosen na slehernega dobrotnika, ki je s svojo donacijo prispeval k uresničitvi našega največjega projekta, ki ga v našem društvu pripravljamo že šesto leto. Letos je zaradi spletne izvedbe segel glas o naši Božičkovi tovarni tudi preko meja, saj so bili donatorji tako iz cele Slovenije kot tudi iz tujine. Zadnjih šest tednov je bilo napornih in vsi čutimo utrujenost, a je vse poplačano z dejstvom, da nam je v rekordnem času uspelo obdariti vseh 1120 otrok in jim v štirih dneh dostaviti darila na dom. Darilo pod božično jelko je do sedaj, vključno z letošnjim letom, pričakalo več kot 4800 otrok, katerim skromne želje, ki so jih napisali Božičku, niso bile uslišane. S pomočjo Božičkovih pomočnikov pa smo jim dostavili mali čudež, zapakiran v darilo iz Božičkove tovarne daril. Želim si, da bomo z našim delom še naprej ohranjali vero v čudeže in dobrega moža. Ponosen sem na našo ekipo prostovoljcev, ki so žrtvovali svoj prosti čas in nesebično pomagali ter hvaležen vsem Božičkovim pomočnikom, ki so obdarili otroke. Posebna zahvala gre še gasilcem in policistom, ki so pomagali pri prevozu daril,« je ob koncu projekta zaključil Milan Ninić, predsednik humanitarnega društva Enostavno pomagam.