BOŽIČKOVA TOVARNA DARIL BO ŽE ČETRTO LETO ZAPORED OSREČEVALA OTROKE IZ ŠIRŠE CELJSKE REGIJE

Humanitarno društvo Enostavno pomagam je že četrto leto zapored odprlo Božičkovo tovarno daril, v kateri s pomočjo obiskovalcev, ki postanejo Božičkovi pomočniki, poskrbi, da tudi otroci iz socialno šibkih družin širše celjske regije doživijo božično veselje. Vsakoletni izjemen odziv, v preteklih treh letih delovanja je namreč darilo pod božično jelko pričakalo že skoraj 1700 otrok, je letos spodbudil kar 35 šol in vrtcev, ki so se priključili akciji. Božičkova tovarna daril bo obratovala vse do božičnega večera v prvem nadstropju nakupovalnega centra Planet Tuš Celje.

Prišel je čas veselega pričakovanja in obdarovanj, zato se otroci vsako decembrsko jutro zbudijo z iskrico v očeh in nasmehom, ker je en dan manj do božiča. Medtem ko nekateri nestrpno pričakujejo božični večer, pa mnogi starši s strahom odštevajo čas do božiča, saj svojemu otroku ne bodo mogli postaviti darila pod božično smrečico. In takih je v širši celjski regiji vsako leto več, zato škrati prostovoljci humanitarnega društva Enostavno pomagam tudi letos nadaljujejo z uresničevanjem božičnega poslanstva in so tako, kot edini v državi, že četrto leto zapored odprli vrata Božičkove tovarne daril.

Vse do božičnega večera bodo v prvem nadstropju nakupovalnega centra Planet Tuš Celje zbirali darila za otroke iz 35 osnovnih šol in vrtcev. Božičkov pomočnik lahko postane prav vsak. Obiskati mora Božičkovo tovarno daril, si na smrečici izbrati ime in starost otroka ter kupiti 5 stvari, ki jih mora vsebovati darilo, in sicer igračo, kos oblačila, nekaj sladkega, šolske potrebščine ali material za ustvarjanje ter nekaj po lastni izbiri obdarovalca. Škrati prostovoljci bodo nato darila vsakemu otroku dostavili do božičnega večera na dom, da jih bodo lahko pričakala pod praznično okrašeno smrečico.

Letošnja novost je, da morajo obdarovalci dostaviti darilo v tovarno v roku treh dni od izbire imena otroka in najkasneje do 17. decembra. Prostovoljci namreč potrebujejo določen čas, da darila med drugim sortirajo in preverijo, ali ima vsak otrok svojega. Kot je pojasnil Milan Ninić, predsednik humanitarnega društva Enostavno pomagam, se je v minulih letih dogajalo, da so ljudje darila prinesli prepozno ali pa so si premislili. Člani društva so morali nato v zadnjem trenutku iskati nove Božičkove pomočnike, da so lahko obdarovali vse otroke.

Skupno skoraj 1700 otrok iz izobraževalnih zavodov širše celjske regije si je v preteklih treh letih božične praznike zapomnilo tudi zaradi darila, ki ga prej, kljub pismom Božičku, pogosto ni bilo. Letos organizatorji upajo, da bodo omenjeno število še povečali, in sicer je želja obdariti kar 1000 otrok. Da pa bi se jim želeni cilj tudi uresničil, pozivajo vse dobrodelne obiskovalce, da se pridružijo akciji, prinesejo darilo in s tem pripomorejo, da bodo otroci še vedno verjeli v magični božični čas.

Milan Ninić, predsednik humanitarnega društva Enostavno pomagam, je ob odprtju Božičkove tovarne daril povedal: »Na žalost opažamo, da je vedno več družin, kjer sta zaposlena oba starša, ampak jima za te dobrine, ki so nam samoumevne, enostavno zmanjka denarja. Čeprav se kriza končuje, mi na terenu opažamo drugačne razmere in tudi šole nam pošiljajo vedno več imen otrok. Poudaril bi, da celoten projekt temelji na prostovoljcih. Upravni odbor društva skrbi za delo, ki se na zunaj ne vidi, torej skrbimo za vso organizacijo, prostovoljci so ves čas v tovarni, potem pa še razvažamo darila po regiji. Darila namreč dostavimo na dom. Družini sporočimo, kdaj pridemo in ko smo pred vrati, pokličemo starše. Njim izročimo darilo, saj želimo, da ga starši potem dajo otrokom pod smrečico. Ker Božiček obstaja.«