CELJSKE ULICE PREPLAVILI RDEČI BALONI

V soboto, 9. marca, se je Celje pridružilo petemu mednarodnemu pohodu z rdečimi baloni, z namenom osveščanja o redkih boleznih, hkrati pa z željo ljudem približati drugačnost, otroke s posebnimi potrebami, da bi lažje pristopili k njim in jim pokazali, da jim pripada enakovredno mesto v naši družbi. Krovni organizator pohoda je Zavod 13, ki ga vodi Petra Greiner, Slovenka leta, kateri je predsednik Slovenije izročil tudi jabolko navdiha. Pohod je letos potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, ki se bo pohodu pridružil v Mariboru. V Celju se je pohoda udeležilo skoraj 200 podpornikov.

V sklopu akcije osveščanja o otrocih z redkimi boleznimi in posebnimi potrebami smo v nakupovalnem centru Planet Tuš Celje pripravili razstavo fotografij Urške Golob naslovljeno »Posebna lepota«. Na razstavi je 32 fotografij otrok, ki imajo redke bolezni ali posebne potrebe. Avtorica fotografij Urška Golob je mamica Julijana, posebnega otroka. Njihovi otroci so več kot samo posebni. Njihove oči govorijo pravljične zgodbe, polne sreče in veselja, njihove ustnice so pogosto razširjene v nasmeh, naj bo droben ali širok – v vsakem primeru priča o njihovem notranjem zadovoljstvu. Ti otroci niso otroci s posebnimi potrebami – so izjemni otroci, so nekaj posebnega in izžarevajo POSEBNO LEPOTO. Ta projekt ni nič več in nič manj kot to, da želimo predstaviti posebne otroke na način, kot jih vidijo njihovi starši: POSEBNO LEPE. Razstava bo na voljo do 25, marca.

Želimo si, da bi otroke tako videli tudi vsi drugi, vsi tisti, ki morda nikoli niso imeli stika z osebami s posebnimi potrebami; vsi tisti, ki vidijo njihove omejitve in diagnoze; vsi tisti, ki jih vidijo bolj ali manj kot otroke s posebnimi potrebami.

Ker pa tem otrokom želimo ponuditi enakovredno mesto v družbi, bomo konec meseca aprila na igrišču na savinjskem nabrežju postavili gugalnico za otroke na invalidskem vozičku. S tem jim želimo pomagati pri aktivnem vključevanju v družbo vrstnikov in nuditi možnost igre, medtem ko se bratci ali sestrice lahko igrajo na istem igrišču. Naložba znaša nekaj več kot 10.000 eur in bo omogočena s pomočjo donacij.