DAN ZA MALČKE – DRUŽINSKI DAN V CELJU

V želji za popestritev dogajanja v mestnem jedru smo se v humanitarnem društvu Enostavno pomagam odločili izvesti dobrodelni družinski dan “Dan za malčke”. Dogodek je potekal soboto, 22. aprila, med 9. in 14. uro, na ploščadi pred kinom Metropol. Del dogajanja je bila tudi gledališka predstava v izvedbi Zavoda Enostavno prijatelji iz Ljubljane, ki so jo  odigrali ob 10. uri v dvorani kina Metropol. Po predstavi pa bi se aktivnosti izvajale na ploščadi pred objektom.

Pripravili smo  animacijo otrok s pomočjo zavoda Enostavno prijatelji, otroške ustvarjalne delavnice in poslikava obraza za otroke, športno animacijo s Klubom malega nogometa Olimp Celje,  delavnice z ustanovo Brainobrain Celje,  kulinarične dobrote IR doživetja iz Celja,  predstavitev zavoda za boj z avtizmom in predstavitev našega društva.

Izvedba dogodka je imela tri namene:

– prvi namen je zbiranje finančnih sredstev zdravljenje Svitove težke oblike bolezni za kakovostnejše preživljanja svojega časa v mladosti in izboljšanje njegove socialne vključenosti, ki je pred izvedbo zdravljenja povsem onemogočena,

– drugi namen je aktivno druženje občanov v mestnem jedru in nuditi otrokom zanimivo dogajanje v sproščenem okolju mestnega jedra,

– tretji namen pa je ozavestiti ljudi o težkih oblikah avtizma kot bolezni, ki prizadene mlade in katero bolezen lahko z veliko količina truda družine, sorodnikov in prijateljev tudi uspešno zdravimo in otroku z avtizmom omogočimo tudi kakovostnejše življenje in lažje vključevanje.

Vsa zbrana sredstva so bila namenjena v sklad “Neustavljivi Svit”.

Projekt “Neustavljivi Svit” pripravljamo za skoraj 5-letnega Svita. Rojen je 4.8.2012 po dokaj tipični nosečnosti, ob porodu ni bilo posebnosti, tudi kasneje je dosegal vse razvojne mejnike. Septembra 2013 je bil tudi vključen v dnevno varstvo. Oktobra istega leta pa sta bila starša na izrednem sestanku obveščena, da vzgojiteljica sumi, da ima Svit avtizem. Po začetnem šoku in sprejetju morebitne diagnoze sta se starša obrnila po zdravniško pomoč. Po večletni obravnavi pri slovenskih strokovnjakih za avtizem in delovni terapiji se Svitovo stanje ni spremenilo. Spoznala sta, da bosta za njegovo zdravje in okrevanje morala storiti veliko več. Svitov avtizem se kaže predvsem v pogosti odmaknjenosti, nefleksibilnosti in razvojnem zaostanku. Pogosti so t.i. » avtistični napadi«, kjer mu telo lažno sporoča, da je življenjsko ogrožen in se temu primerno tudi odzove, z agresijo ali samopoškodovanjem. Te občutke včasih sproži zvok, oseba ali nepredvidena situacija. Včasih pa jo povzroči bolečina, katere pa še ne zna izraziti, zato je njegova stiska pogosto neslišana. Prav zaradi pogostih napadov je Svit bil že pred letom dni izključen iz vrtca in je sedaj v domači oskrbi.

Načinov omilitve avtističnih znakov in zdravljenja osnovne bolezni, zaradi katere so posledično nastali avtistični znaki, je veliko. Po rezultatih uspešnosti med vsemi najbolj izstopata biomedicinska intervencija in pa poseg z matičnimi celicami. In ravno s tem projektom bomo zbirali sredstva za poseg z matičnimi celicami, ki jo nudi klinika Stem Cell Institute v Panami in ravno ta metoda bi bila najbolj učinkovita ter primerna za Svita. Poseg na tej kliniki stane nekje 17,000 EUR (cena ne vključuje poti in enotedenskega bivanja). To je vsota, ki jo starša ne moreta zbrati sama, zato smo jim priskočili na pomoč.