NENAD STOJAKOVIĆ SE VRAČA DOMOV

Nekdanji rokometni reprezentant Slovenije Nenad Stojaković, za katerega smo pripravili dobrodelni projekt »Pomagajmo Nenadu«, se po 14 tednih rehabilitacije, po operativnem posegu v Švicarskem centru za paraplegike, vrača domov. Stroške rehabilitacije in operacije v omenjenem centru krije ZZZS po dobljeni tožbi Nenada Stojakovića proti ZZZS na ustavnem sodišču v Ljubljani.

Nenad se bo v Slovenijo vrnil v sredo ponoči. Ob pričakovanju vrnitve je povedal: »Ob vrnitvi nazaj domov sem obenem vesel in žalosten. Vesel, da bom končno ob svojih domačih in prijateljih, žalosten pa zato, ker zapuščam kraj, ki mi je povrnil zdravje in upanje v boljše čase«.

Operacijo je prestal v sredo, 16. maja 2018. Trajala je dobrih pet ur in po zadnjem MRI slikanju, ki je bilo opravljeno v drugem tednu avgusta, je zdravnik, ki je opravil operacijo, izredno zadovoljen s storjenim. Nenadovo počutje je izredno pozitivno in dobro. Kronična bolečina, ki jo je trpel pred odhodom v Švico, je dosti manjša, tudi muskulatura se je v vsem tem času dobro ojačala. S pomočjo fizioterapevtov, ergo terapevtov in vseh ostalih specialistov v centru, se je njegovo zdravstveno stanje na vseh področjih spremenilo v pogojno normalno stanje. Mnenje specialistov iz Švice je, da je z zdravljenjem dosegel velik napredek, ki je viden, vendar bo potrebno v nadaljevanju narediti še ogromno, da bi prišel do cilja oz. da bi samostojno shodil.  »Z izvedbo celotnega zdravljenja sem izjemno zadovoljen. Vse, kar sem doživel tukaj, bi bilo potrebno posneti in se potruditi prenesti v naš zdravstveni sistem, da bi vsi bolniki oziroma pacienti bili obravnavani na približno podoben način,« je o zdravljenju povedal Nenad.

Na noge se trenutno postavlja samo občasno in sicer s pomočjo bergel ter fizioterapevtov. »Mogoče so to mali koraki za človeštvo, a so zame zelo veliki in sem jih kar se da vesel,« je zadovoljen Nenad. Pravo delo ga po prihodu domov šele čaka. Motivacije mu zagotovo ne bo manjkalo, saj mu poleg družine ob strani stoji še ogromno dobro mislečih ljudi.

Njegova največja želja je, da nekoč stopi na noge in da mu bo v skladu z možnostmi našega zdravstva omogočena rehabilitacija v kateri od ustanov, ki so specializirane za tovrstno dejavnost.

»Izkoristil bi priložnost, da se na tem mestu zahvalim mojima sinovoma Luki in Vanji ter ženi Tijani, ker so mi vedno stali ob strani. Absolutno gre ogromna zahvala Humanitarnemu društvu Enostavno Pomagam z g. Milanom Ninićem na čelu in vsem njihovim članom, saj brez njih projekta nikakor ne bi mogel izpeljati. Donatorji in posamezniki pa so v mojem primeru na posebnem mestu. Beseda hvala je premajhna in ne opisuje tako veliko, kolikor sem jaz hvaležen vsem, ki so  na katerikoli način sodelovali v tej akciji zbiranja sredstev in mi olajšali bivanje in rehabilitacijo, ki jo bom zaključil v Švici«, je ob koncu povedal Nenad.

Zanj smo v projektu s pomočjo donatorjev in dobrih ljudi zbrali 79.986,93 EUR. V tem času smo Nenadu omogočili samoplačniški specialistični pregled in posvet v Švici pred odhodom na zdravljenje, nakup profesionalnega stimulatorja Compex za krepitev in prekrvavitev mišic, letalski prevoz ter bivanje zanj in spremstvo pred in po operaciji,  nakup invalidskega vozička, ki je prilagojen njegovemu zdravstvenemu stanju, prehranske dodatke za boljšo rehabilitacijo, ipd., ter porabili 21.625,41 EUR.  Nenadu pa bomo ob povratku domov še naprej nudili pomoč pri rehabilitaciji in uresničevanju njegove želje. Tudi v imenu društva se iskreno zahvaljujemo vsem donatorjem, ki ste pomagali Nenadu Stojakoviću in zaupate našemu delu.

Hkrati pa se pridružujemo Nenadovim željam, ki pravi: »V vaših življenjih vam želim samo eno. Veliko, veliko zdravja, saj je vse ostalo bonus!«.