RAZSTAVA “POSEBNA LEPOTA”

Avtorica fotografij Urška Golob je mamica Julijana, posebnega otroka. Z rojstvom otroka s posebnimi potrebami je poleg nebogljene štručke domov prinesla tudi novo pridobljeno sposobnost, da opazuje čudeže življenja v njihovi najdrobnejši, najneznatnejši obliki. Namesto pričakovanih visokoletečih idej o velikih pomembnih rečeh in o tem, kako popolno bo njeno življenje, je postajala čedalje bolj pozorna na drobne stvari, ki resnično lepšajo življenje in so v marsikaterem pomenu bolj bistvene od velikih stvari, ki jih želimo.

Nekje na tej poti je našla tudi svojo strast do lovljenja vseh lepih trenutkov – fotografiranje. Želi si, da bi otroke tako videli tudi vsi drugi, vsi tisti, ki morda nikoli niso imeli stika z osebami s posebnimi potrebami; vsi tisti, ki vidijo njihove omejitve in diagnoze; vsi tisti, ki jih vidijo bolj ali manj kot otroke s posebnimi potrebami.

»Če imate možnost spoznati otroka s posebnimi potrebami, ne glejte njegovih omejitev. Ne glejte njegovega vozička, njegove cevke za hranjenje ali dihanje, brizg, s katerimi ga hranijo. Ne glejte njegovih trzljajev, napadov, njegovega zategnjenega telesa. Ne glejte ga kot revčka, nesrečneža, ki se ni uspel roditi normalen. Ne glejte ga kot ubogega otroka. Ne glejte ga kot napako narave. Namesto tega poglejte njegove iskrive oči, droben iskren smehljaj, njegov nežen odziv na materin dotik ali glas. Poglejte njegovo neskončno slo po življenju, njegovo čudovito sposobnost, da s pogledom izrazi več kot večina ljudi z usti, polnimi besed. Ne glejte njegovih posebnih potreb, ker boste spregledali njegovo posebno lepoto. Poskusite videti več … Poskusite ga gledati tako, kot ga vidim jaz, njegova mama. Glejte ga kot čudež življenja.« – Urška Golob, avtorica fotografij

Razstavo fotografij projekta Posebna lepota si lahko do 25. 3. 2019 še ogledate v Planet Tuš Celje. Več o razstavi lahko preberete na blogu Urške Golob – Prav posebna mama.

Podpornika razstave sta Planet Tuš Celje in Grafika Gracer.