V BOŽIČKOVI TOVARNI DARIL USPEŠNO OBDARILI KAR 1570 OTROK IZ ŠIRŠE CELJSKE REGIJE

V BOŽIČKOVI TOVARNI DARIL USPEŠNO OBDARILI KAR 1570 OTROK IZ ŠIRŠE CELJSKE REGIJE

V Humanitarnem društvu Enostavno pomagam smo že osmo leto zapored izvedli svoj največji projekt Božičkova tovarna daril. S pomočjo številnih donatorjev, tako posameznikov kot različnih društev in podjetij, nam je uspelo obdariti 1570 otrok iz socialno šibkejših družin iz širše celjske regije, kar je največ doslej.

V društvu smo se pred osmimi leti odločili pripraviti edinstven dobrodelni projekt Božičkova tovarna daril, s pomočjo katerega bi obdarili otroke iz socialno šibkejših družin. Zaznali smo namreč, da je v širši celjski regiji vsako leto vse več staršev, ki svojemu otroku ne morejo postaviti darila pod božično smrečico. Veliko otrok je napisalo svoje pismo Božičku, veliko njih pa žal ne, saj si ne upajo doživeti ponovnega razočaranja, da jih pod smrečico ne pričaka želeno darilo. Z upanjem v očeh v prazničnem decembru čakajo na tisto čarobno jutro, če so bili dovolj pridni, da jih bo obiskal Božiček. Poplava oglasov namreč povzroča, da si v mislih rišejo podobe svojih najljubših junakov in kako se igrajo z njimi. Ko pa pride čas božiča, z žalostjo v očeh opazujejo in poslušajo svoje vrstnike, prijatelje, kaj je temu ali onemu prinesel Božiček, njihove želje pa niso bile uslišane, kljub temu, da so bili pridni.

Letos smo tako v društvu že osmo leto zapored uresničili božično poslanstvo in poskrbeli, da bo čim več teh otrok doživelo božično veselje in prejelo darilo pod božično smrečico. V štirih tednih nam je uspelo, da so vsi otroci dobili svojega Božičkovega pomočnika.

Na tem mestu velja omeniti tudi nekaj večjih donacij, ki so jih prispevala različna podjetja, in sicer: donacija za 100 daril od podjetja HRC, donacija za 60 daril od podjetji HAWE hidravlični sistemi in HAWE hidravlika in donacija za 150 daril od znamke Italko keramika.

Obdarovanje je potekalo tako, da je donator na spletni strani izbral poštni predal otroka, otrokov spol in starost ter mu namenil želeno donacijo (v vrednosti 20, 30 ali 40 eur). Prostovoljci smo nato za vsakega otroka pripravili darilo primerno njegovi starosti in v vrednosti prejete donacije. Darilo je vsebovalo 5 stvari: igračo ali družabno igro, nekaj sladkega, šolske potrebščine ali material za ustvarjanje, izdelek za osebno higieno in knjigo. Ko so bila vsa darila pripravljena, smo jih prostovoljci dostavili otrokom na dom, da jih bodo lahko pričakala pod praznično okrašeno smrečico.

V projektu je sodelovalo več kot 48 vrtcev in osnovnih šol, ki so predlagali za obdaritev 1420 otrok oz. 655 družin iz kar 66-ih krajev širše celjske regije. 100 daril pa so prejeli otroci na pediatričnem oddelku Splošne bolnišnice Celje in 50 daril, ki so namenjena novorojenčkom, ki se bodo v času božično novoletnih praznikov rodili v porodnišnici Splošne bolnišnice Celje.

Spletna Božičkova tovarna daril je obratovala na spletu od 25. novembra do 24. decembra. Skupaj je 14 prostovoljcev opravilo kar 860 ur. Prostovoljci smo skupaj s 10-imi poklicnimi in prostovoljnimi gasilci iz celjske regije osebno dostavili darila na 654 naslovov.

»V vseh teh letih smo slišali in videli že kar preveč žalostnih zgodb pri predaji daril, ko smo obiskali družine osebno na domu. Zato si še naprej želimo ohranjati upanje, da je Božičkova tovarna daril dokaz, da Božiček zares obstaja. Izjemno sem ponosen in hvaležen slehernemu posamezniku, ki je kakorkoli doprinesel k projektu, bodisi z donacijo, bodisi s pomočjo pri pripravi in dostavi daril ter tako prispeval k uresničitvi našega največjega projekta. Ponosen sem, da naši podporniki in donatorji v nas vidijo zaupanja vredno društvo in da so v projektu zaznali tisto pravo dodano vrednost, ki jo vračamo družbi. Kljub napornim zadnjim tednom, je naš trud poplačan in zadovoljstvo toliko večje, saj nam je v rekordnem času uspelo obdariti vseh 1500 otrok in vsem v štirih dneh dostaviti darila na dom. Darilo pod božično jelko je do sedaj, vključno z letošnjim letom, pričakalo več kot 7500 otrok, katerim skromne želje, ki so jih napisali Božičku, niso bile uslišane. Ponosen sem na našo ekipo prostovoljcev, ki so žrtvovali svoj prosti čas in nesebično pomagali. Posebna zahvala gre gasilcem, tako poklicnim kot prostovoljnim društvom, ki so pomagali pri prevozu daril,« je ob zaključku projekta povedal Milan Ninić, predsednik humanitarnega društva Enostavno pomagam.

Naj Božičkova tovarna daril ohranja upanje, da Božiček zares obstaja.