PROJEKT ZA RAZVOJNO AMBULANTO

Rezultat

2

profesionalna tablična računalnika za v pomoč pri delovni terapiji otrokom, ki za vrstniki zaostajajo v razvoju

PROJEKT ZA RAZVOJNO AMBULANTO

Konec projekta: 5. april 2018

DONACIJA DVEH TABLIČNIH RAČUNALNIKOV ZDRAVSTVENEMU DOMU CELJE

Razvojna ambulanta v Zdravstvenemu domu Celje je prejela donacijo Humanitarnega društva Enostavno pomagam, in sicer dva profesionalna tablična računalnika. Napravi bosta v pomoč pri delovni terapiji otrokom, ki za vrstniki zaostajajo v razvoju.

Trenutno je v delovno terapijo v razvojni ambulanti ZD Celje vključenih približno 240 otrok, število le-teh pa vsako leto narašča. Naloga delovne terapije je omogočiti otrokom s težavami v razvoju čim bolj samostojno opravljanje vsakodnevnih aktivnosti. Pomaga pri razvijanju samostojne igre in pri tem vključuje tudi znanje senzorne integracije. Obravnava poteka individualno in je prilagojena  otrokovim potrebam. Pri terapiji se tako otroci srečajo z različnimi pripomočki, med katerimi bosta odslej tudi tablična računalnika.

Delovno terapevtski računalniški programi so že razviti, nastali so v Združenih državah Amerike, zato so le Applovi tablični računalniki tisti, ki podpirajo tovrstne programe. Računalnika bodo delovne terapevtke uporabljale pri otrocih kot didaktični in motivacijski pripomoček. Na področju didaktike bodo lahko delali na grajenju pozornosti, uporabi obeh rok, menjavanju nedominantne in dominantne roke, učenju uporabe poškodovane roke, učenju kažiprsta in različnih aktivnosti glede na razvojno stopnjo otrok (štetje, barve, oblike, …) tern grafomotoriki. Napravi bosta hkrati za otroke predstavljali motivacijsko nagrado za dobro izpeljano terapijo.

»Razvoj tehnike je doprinesel tudi pri poklicu delovnih terapevtov. Razvitih je vse več smiselnih delovno terapevtskih računalniških programov. In kot se je že izkazalo, jih otroci obožujejo, saj jim dajejo motivacijo za izvajanje terapije. Sredstva za nakup pripomočkov so v javnem sektorju omejena, število otrok, ki obiskujejo razvojno ambulanto, pa je vsako leto večje. Zato smo še posebej veseli prejete donacije, saj bomo z napravama lahko pomagali približno 240-im otrokom, ki obiskujejo delovno terapijo v naši razvojni ambulanti,« je ob prejemu donacije povedala mag. Alenka Obrul, direktorica ZD Celje.

»Pred štirimi leti, ko smo ustanovili društvo, je bila osnovna ideja pomagati otrokom iz socialno šibkejših družin in otrokom s posebnimi potrebami. Ta ideja je prerasla v naše poslanstvo. Občutek, ko prineseš otroku nasmeh na lice, je neprecenljiv in si ga želiš doživeti znova in znova. In verjamem, da ga že in ga še bodo doživele tudi delovne terapevtke v razvojni ambulanti pri uporabi novih naprav. In seveda, da bodo otroci s pomočjo tabličnih računalnikov maksimalno sodelovali in posledično napredovali,« je zaključil Milan Ninić, predsednik Humanitarnega društva Enostavno pomagam.

Sledite aktualnim

Novicam in aktivnostim:

POHOD Z RDEČIMI BALONI

Celje se letos ponovno pridružuje pohodu z rdečimi baloni, ki ga krovno organizira Zavod 13 iz Maribora.

Preberi več

V BOŽIČKOVI TOVARNI DARIL USPEŠNO OBDARILI KAR 1570 OTROK IZ ŠIRŠE CELJSKE REGIJE

V Humanitarnem društvu Enostavno pomagam smo že osmo leto zapored izvedli svoj največji projekt Božičkova tovarna daril. S pomočjo številnih donatorjev, tako posameznikov kot različnih društev in podjetij, nam je uspelo obdariti 1570 otrok iz socialno šibkejših družin iz širše celjske regije, kar je največ doslej.

Preberi več

PODKAST #ustavimonasilje del 4

V četrtem delu podkasta bomo govorili o varnosti otrok in mladostnikov v prometu. Skozi celo leto policisti in nevladne organizacije namenjajo posebno pozornost varnosti najmlajših udeležencev v prometu. Na kaj moramo biti še posebej pozorni pa izveste v podkastu.

Preberi več

PODKAST #ustavimonasilje del 3

V tretjem delu podkasta bomo govorili posledicah nasilja nad in med otroki. Doživljanje nasilja vsestransko škodljivo vpliva na otrokovo dobrobit in razvoj. Posledice so lahko tudi najhujše, če je otrok dolgotrajno izpostavljen nasilju, zlasti če odgovornost za nasilje pripisuje sebi.

Preberi več