DOBRODELNOST JE NAČIN ŽIVLJENJA

Včasih se sprašujem, ali poznamo pravi pomen dobrodelnosti. Večina ljudi ta pojem povezuje z zbiranjem denarja, ampak ne smemo pozabiti, da je pomen dobrodelnosti izkazovanje in opravljanje dobrih del ter dejanj. K temu lahko prištejemo tudi nasmeh, objem, čas za pogovor ali kakšno malenkost. Ravno zato je lahko čisto vsak posameznik dobrodelen. Ob tem pa lahko sami pri sebi pomislimo »Kdaj sem bil/a nazadnje dobrodelen/na?«.

Biti iskren, početi dobra dela in videti dobre ter pozitivne stvari v danih situacijah so vrednote srčnosti. In delati dobro ni nič drugega kot vrednota, ki jo nosimo v srcu. Opravljati dobra dela in ob tem ničesar pričakovati v zameno so izjemne sposobnosti posameznikov. Slej kot prej se dobrota povrne, ravno takrat ko to najmanj pričakuješ, pa če si želiš ali ne. Enostavno se vrne. Lažje pa je, če se skupina isto mislečih zbere in dobra dela opravi v še večji meri in razsežnosti. Tako sem razmišljal tudi pred šestimi leti, ko sem se odločil ustanoviti Humanitarno društvo Enostavno pomagam. V teh letih smo dokazali, da smo Celjani izredno dobrodelni in dobrosrčni. Naše obletnice delovanja ne bi mogli praznovati, če v vseh teh letih ne bi imeli zaupanja, podpore in donacij dobrosrčnih ljudi. Ravno njim smo najbolj hvaležni, hkrati pa smo nanje ponosni, da znajo deliti kanček svoje sreče.

Pred šestimi leti si iskreno nisem predstavljal, da bomo v Celju pridobili takšno zaupanje. Uspeli smo pripraviti kar nekaj družabnih večerov, kjer so obiskovalci lahko uživali in se tudi nasmejali. Uresničili smo božično poslanstvo in obdarili že več kot 3700 otrok, pa tudi 150 starostnikov in 170 onkoloških pacientov. Z donacijo ultrazvočne naprave smo poskrbeli za bolj varne porode v Splošni bolnišnici Celje in dodali še 930 kosov oblačil za novorojenčke, odejice in tetra pleničke slovenske proizvodnje. Postavili smo prvo javno gugalnico za gibalno ovirane otroke na igrišču na Savinjskem nabrežju. Mnogim smo pomagali izboljšati kakovost življenja, tako da smo jim omogočili dodatne zdravstvene in terapevtske storitve. Hkrati pa smo skozi vsa leta skrbeli za aktivno promocijo prostovoljstva in k temu spodbudili tako mlade kot stare. Kar pa je za nas najpomembnejše  – ustvarili smo mnogo nasmehov, pripeljali solze sreče na obraze in prejeli nešteto toplih objemov ter iskrenih stiskov rok. In to je tisto, na kar smo najbolj ponosni.

Dobrodelnost ni samo denar. Je povezovanje in prepletanje donatorjev in prejemnikov, mladih in starih, podjetij in organizacij, umetnikov in medijev. Je spoznavanje, ustvarjanje in raziskovanje. Skozi vsa ta leta smo prostovoljci ogromno pridobili, spoznali samega sebe in spoznali ogromno novih ljudi. Veliko stvari smo se tudi sami naučili. In vsa ta pridobljena znanja in kompetence lahko danes vsak prostovoljec izkoristi na svoji poslovni poti. Hkrati pa smo lahko vsi prostovoljci vzor mnogim drugim.

Dobrodelnost ni služba, navada ali možnost za medijsko prepoznavnost. To je način življenja. Je poslanstvo, ki ga opravljaš za svoje zadovoljstvo in osebno srečo, za svojo dušo. Enostavno jo moraš začutiti, da jo lahko opravljaš iskreno in z vsem srcem.

Skozi leta se je na polici nabralo kar nekaj priznanj in nagrad, tako na občinski kot na državni ravni, kar nam daje nadaljnji zagon in nas motivira pri opravljanju našega poslanstva. Ampak ni lepše nagrade kot občutki, ki jih doživimo ob koncu dobrodelnih projektov. Vsi ti iskreni objemi, nasmejani obrazi in kriki veselja otrok. Si znate predstavljati objem stotih otrok? Si znate predstavljati občutek sreče in zadovoljstva, ko na božično jutro tisoč otrok odpira darilo pod božičnim drevesom? Povem vam, da le redki občutki v življenju lahko preglasijo te občutke. Takrat se zavem, da sem res bogat. Srečen. Izpopolnjen.

Kot pravi Andrew Carnegie: »Noben človek ne more postati bogat, ne da bi sam bogatil druge«. Poskusite enostavno pomagati. Verjemite mi, ne bo vam žal.

Milan Ninić za časopis Celjan.