TEDEN DNI BREZSKRBNIH POČITNIC ZA 150 OTROK

Teden brezskrbnih počitnic za otroke iz socialno šibkejših družin je za nami.

Otroci so se v soboto, 3. junija 2021,  vrnili iz Debelega Rtiča, kjer so skupaj s  prostovoljci Humanitarnega društva Enostavno pomagam cel teden peli, plesali, se igrali in seveda kopali. Za mnoge so bile to prve počitnice na morju, saj prihajajo iz socialno šibkejših družin, kjer nekatere zgodbe, ki jih živijo otroci in so jih prinesli s seboj niso lahke. Letos je bila to že 16. MIKova karavana otoškega smeha, kar pomeni, da je podjetje MIK Celje do danes omogočil teden brezskrbnih počitnic že več kot 1.900 otrokom.

V času letovanja so skrb za otroke prevzeli MIKovi vzgojitelji – prostovoljci društva, skupaj na čelu z vodjo 16. MIKove karavane otroškega smeha, Milanom Ninićem. Otrokom so pripravili dnevne aktivnosti od likovnih, glasbenih, kemijskih delavnic, kino večera, izleta z ladjico, lov na zaklad, druženja z rokometaši RK Celje Pivovarna Laško, pravljične večere, glasbeni večer z Ano Praznik in Dunjo Verhovnik ter seveda veliko dozo dnevnega kopanja. Da so bili trebuščki polni in je bilo dovolj energije za vse dnevne aktivnosti, je skrbela ekipa Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli Rtič.

Na sredini počitniške avanture so 150 otrok obiskali tudi zaposleni iz MIK Celja, skupaj z generalnim direktorjem Francijem Pliberškom. V družbi nasmejanih otrok so preživeli krasen dan, kjer smo peli, plesali, se smejali in posladkali s torto, ki jo je dobrodelno pripravila Kavarna Cappuccino iz Slovenske Bistrice.

Projekt MIKova karavana otroškega smeha je tradicionalen dobrodelni projekt podjetja MIK Celje d.o.o., ki ga zadnjih 5 let aktivno sooblikujejo tudi prostovoljci Humanitarnega društva Enostavno pomagam.

“7 dni. 150 otrok. 150 parov toplih oči in iskrenih nasmehov. A vsak s svojo življenjsko zgodbo. Niso vse lepe, nekatere prav globoko zarežejo v srce. In potem nešteto vprašanj. Zakaj tako majhna in nedolžna bitja prestajajo vse to? Jih kdo doma pohvali in objame? Jim preberejo pravljico za lahko noč in dobijo poljub za sladke sanje? Jih z nasmehom zbudijo v nov dan? Srce ti zajoče, ko izveš, da so nekateri tako zelo mladi izgubili starša. In potem zbereš moč, da jim vsaj v teh sedmih dneh pričaraš nepozabne dneve in prave počitnice, polne dogodivščin, ljubezni, objemov in veselja.

Za piko na i pa je poskrbela vsem znana situacija in nečloveški ukrepi. Odvzeli so jim otroštvo, druženje s prijatelji, čustveni in osebnostni razvoj. Druženje z vrstniki je zlasti v obdobju mladostništva ključnega pomena, saj si v tem obdobju vrstniki oziroma prijatelji med seboj pomagajo oblikovati svojo identiteto in razvijati socialne kompetence. Kakovostni vrstniški in prijateljski odnosi so povezani z duševnim blagostanjem, nekakovostni pa s tveganimi vedenji. Pogovor s prijatelji preko spleta pa ne sme nadomestiti aktivnega preživljanja prostega časa s prijatelji. Da pa bodo lahko vsi otroci svoj prosti čas preživljali skupaj in kakovostno, jim je treba zagotoviti dostopnost organiziranih oblik preživljanja prostega časa s prijatelji. Tukaj gre za interaktivne oblike preživljanja prostega časa, ki krepijo psihosocialni razvoj otroka.

V primerjavi z gospodarstvom, ki se bo čez čas opomoglo in se s tem končala neke vrste ekonomska kriza, pa na žalost otrokom ne bo vrnilo otroštva, ki bi ga v tem času morali doživljati in živeti v polnem pomenu. In ravno zato, nas bodo v prihodnje še kako potrebovali. Mi se bomo potrudili, da v prihodnje pripravimo posebne programe za otroke, s katerimi bi nadoknadili zamujeno v obdobju, ki je kritično za razvoj socialnih spretnosti, vas pa bomo prosili za podporo in pomoč pri izvajanju le teh.

Za konec pa se iskreno zahvaljujem 14 srčnim vzgojiteljem, ki so v preteklem tednu ustvarili nepozabne počitnice za vse otroke in podjetju MIK Celje, ki že 16. leto omogoča brezskrbne počitnice za otroke iz cele Slovenije.”, je ob zaključku letovanja zapisal Milan Ninić, predsednik društva.

»V Mikovi karavani sem letos sodeloval prvič. Zelo sem hvaležen, da sem imel priložnost sodelovati s krasnimi prostovoljci, ki nam je vsem skupno, da smo ta teden dali vse kar mogli za otroke. Nič ni lepšega kot videti otroka, ki je čisto iz sebe od sreče, ko doživi brezskrben teden poln prijateljstev, čofotanja po morju, zabave in ljubezni.« Matic Grešak, vzgojitelj

»Leto naokoli je, in s tem čas za naše druženje. Tudi letošnja karavana je bila polna otroškega smeha, uživanja in zabave, vendar so pri otrocih vidne posledice dolgotrajnega zaprtja šol. Vredno je izpostaviti nižjo stopnjo koncentracije in pozornosti, manj spretnosti v grobo in fino motoriki, ter pri mlajših manj razumevajoč govor. Zelo viden pa je tudi pozitiven učinek epidemije, in to je želja otrok po socializaciji, druženju, gibanju, igranju in človeških interakcijah. Mikova karavana je to njihovo željo uspešno zadovoljila, saj so otroci na Debelem rtiču želeli še ostati!« Gaja Jakop, vzgojiteljica

»16. MIKovo karavano otroškega smeha sem doživljal kot nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo v zadnjih preteklih letih. Biti vzgojitelj otrokom takšnega projekta je res nekaj posebnega. Težko opišem z besedami, saj sem tudi sam pred leti bil na njihovem mestu in vem kaj jim ta teden brezskrbnosti zares pomeni. Njihova iskrenost me je v tednu dni naučila zelo veliko, najpomembnejše pa je spoznanje kaj je v življenju zares pomembno. Topli objemi teh otrok, njihovi iskreni nasmehi, njihova razigranost, nagajivost in ljubezen, ki ti jo izkazujejo ves čas, to je tisto, kar je neprecenljivo in česar ne moreš kupiti z ničemer, vendar moraš doživeti in občutiti. To je tisto kar ti otroci, za svojo malenkost vloženega truda, časa, ali pa za zgolj poslušanje njihovih težav in tolaženje, vrnejo z 10-krat več. Vsak otrok pride s svojo zgodbo, ki pri večini na žalost ni lepa, noben od njih pa si ne zasluži takšnega otroštva, zato sem zelo vesel, da obstajajo takšni srčni projekti in ljudje, ki omogočajo tem otrokom nepozaben teden poln dogodivščin, ljubezni, veselja in smeha, ter da sem lahko bil del le-tega.« Fazli Gashi, vzgojitelj