Doživljaš nasilje?

Kaj je nasilje?

Najsplošnejša definicija nasilja je, da gre za zlorabo moči ene osebe nad drugo z namenom nadvlade in nadzora. Je dejanje nasilne osebe, ki te osramoti oz. te namerava osramotiti ali pa ponižati. V tem primeru si žrtev nasilja. Žrtev je izraz, s katero označimo osebo, ki trpi, utrpi ali pa preživi nasilje. Nasilje je kaznivo dejanje, ki na tebi (lahko) pusti nepopravljive posledice, kot so na primer poškodbe, psihična škoda,   motnje v razvoju  ali celo smrt.

Medvrstniško nasilje je vsaka oblika fizičnega, psihičnega, spolnega, materialnega ali spletnega nasilja, pri katerem se boš, kadar nad teboj nasilje izvajajo vrstnik oz. vrstniki, počutil ogroženo.

Medvrstniško nasilje, je kadar te pretepajo, potiskajo, brcajo, pljuvajo in ti omejujejo prosto gibanje. Tudi otipavanje je nasilje. Tudi zmerjanje z različnimi vzdevki ali imeni, norčevanje pred prijatelji, širjenje govoric, obrekovanje, zafrkavanje, nespodobno nagovarjanje, žaljenje, grožnje, izključitev iz kroga prijateljev, zavračanje, izsiljevanje, kraja denarja ali oblačil. V zadnjem času pa je v porastu tudi nasilje in nadlegovanje preko spleta.

Si žrtev medvrstniškega nasilja?

To, kar se ti dogaja, ni tvoja krivda. Tvoja pravica je, da se med vrstniki počutiš varno, zato nikoli ne čakaj in ne pristajaj na nasilje. O svojih težavah spregovori takoj, ne odlašaj, saj ti s trpljenjem ne bo nič lažje in bolje. Ne smeš dovoliti, da bi se nasilje nad teboj stopnjevalo, zato čimprej to povej osebi, ki ji zaupaš. Lahko poveš tudi v šoli, poiščeš učitelja ali učiteljico in skupaj stopita k strokovnim delavcem in ravnatelju. O tem lahko govoriš tudi s prijatelji, morda se kdo od njih srečuje s podobno težavo in mu lahko pomagaš, da skupaj spregovorita. Vsekakor pa moraš to, da nad teboj nasilje izvajajo prijatelji ali sošolci, povedati takoj staršem ali skrbnikom.

Mogoče se boš pred pogovorom o nasilju počutil prestrašenega ali nemočnega, vendar je to povsem normalno. Vedeti moraš, da nasilje lahko ustaviš samo, če boš o tem spregovoril z osebo, ki ji zaupaš. Če se počutiš ogroženega, se druži z osebami, ki jim lahko zaupaš in te zaščitijo na poti v šolo ali iz nje, na trening ali pa zunaj na igrišču. Nikamor ne hodi sam. Prijatelje ali starše prosi, da te pospremijo.

Poskušaj se izogniti fizičnemu obračunu, še posebej takrat, kadar je tisti, ki ti grozi, oborožen. Včasih je že dovolj, da na ves glas pokličeš na pomoč, saj se v tem primeru nasilnež prestraši in zbeži. Pametno je, da se izogibaš krajev, kjer bi se lahko srečal s tistimi, ki te ustrahujejo ali pa so kako drugače nasilni do tebe.

Si bil priča medvrstniškemu nasilju?

Če veš, da nekomu grozijo, ga pretepajo, izsiljujejo ali pa kako drugače ustrahujejo, moraš to takoj povedati odrasli osebi, ki ji zaupaš. Pomagaj žrtvi nasilja, saj je lahko prestrašena in osamljena. Bodi njen prijatelj, vključi jo v družbo, jo vprašaj o težavah in ji prisluhni. Lahko si njena spodbuda, da o nasilju pove staršem ali drugi odrasli osebi. Le tako ji boš pomagal iz začaranega kroga nasilja.

Kaj lahko storiš sam?

  • Ne čakaj in ne pristajaj na nasilje.
  • Pogovori se s starši ali skrbniki in skupaj poiščite strokovnega delavca na šoli.
  • Pogovori se z odraslo osebo v šoli. Povej učiteljem ali pa strokovnim delavcem.
  • Svojo stisko zaupaj prijatelju, ki mu zaupaš.
  • Obvesti policijo na 113 ali na anonimni telefon 080 12 00 oz. oddaj anonimno e-prijavo, kjer ti ni potrebno razkriti svojega imena.
  • Pomagaj žrtvi nasilja. Spregovori, če si bil priča nasilja.

Kontakti za pomoč